TUINIEREN OP BALKONIA IN JUNI 2015

Peterselie vanaf Balkonia zelf gekweekt ;Peterselicum, peterselie werd al in de Griekse oudheid geteeld.Bij volgroeide plant draagt de kale,ronde stengel,die een hoogte van ca 70 cm bereikt, aan de top enkele geelachtige witte bloemschermen. De zaden zijn langwerpig en 3 mm lang, geribd met keine stekels en grijsachtig.De handspletige bladeren zijn glimmend groen; de wortelstok wordt vrij lang. Meestal door mutatie ( spontane verandering tijdens de groei) ontstond de krulpeterselie, die weer te onderscheiden is in de gewone krulpeterselie en de fijne krul- of kroespeterselie (Peterselium crispum). Daarnaast komt de knolpeterselie voor,waarvan de wortelstok tot een eetbare knol is verdikt. Deze Peterselium tuberosum wordt weinig in ons land geteeld; des te meer in Zuidoost- Europa,omdat de korte groeiperiode daar,die verband houdt met ge droogte, bewaren noodzakelijk maakt, hetgeen met een knol gemakkelijk kan. DE CULTUUR EN TOEPASSING. De plant heeft geen speciale voorkeur voor een bepaalde grondsoort; de grond dient wel goed losgemaakt en vochthoudend te zijn en een lichte bemesting met stikstof dus een hoge N- waarde in de NPK-meststof. De plant heeft weinig last van aantastingen.Peterselie wordt in soepen meegekookt en gesnipperd bij vele gerechten gebruikt; de krulpeterselie dient tevens als garnering voor schotels. De plant heeft een vochtafdrijvende werking, omdat ze de nieren stimuleert.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie